Despre ShoeBox

Read the English description here – thank you Mihai for the translation!

Începută în 2007 în familie, ca să-l învățăm pe băiatul nostru să împartă din jucăriile și hăinuțele lui cu alți copii, mai săraci din bloc, dusă apoi la zona orașului Cluj Napoca (făceam „reclamă” în status de yahoo messenger și grupuri de mail), în 2013 ajungând să adunăm 30.669 de cutii, de la românii din 8 țări, 66 de orașe și 107 centre de colectare, iar in 2014 depăşind deja 40.000 de cutii, proiectul ShoeBox reprezintă o încercare minusculă de a face lumea un loc mai frumos. în fiecare an, în preajmă sărbătorilor de Crăciun, vrem să punem un zâmbet pe chipurile a zeci de mii de copii sărmani din orașele în care locuim.

 ShoeBox NU este Moș Crăciun, reni și alte ființe magice, ci este despre oameni care ajută alți oameni, despre altruism și compasiune.

Dacă deschidem bine ochii o să găsim la fiecare colț de stradă un copil sau adolescent singur, flămând, înfrigurat și părăsit. Nu salvăm lumea cu o cutie de pantofi umplută cu dulciuri și alte lucruri, dar vom învăța, în timp, să ne gândim la ceea ce avem și nu le ceea ce ne mai dorim. Vom învăța să prețuim perna pe care ne odihnim capul seara sau pe fularul de la gât. Vom învăța să râdem vieții în față și să apucăm cu amândouă mâinile de viitorul nostru.

Experiența ShoeBox este pentru mine o lecție de viață, repetitivă, consecventă și indubitabilă că românii sunt minunați! După revoluția din ’89, ani la rândul am primit “ajutoare” de prin tot felul de țări. Ne miram cum de le păsa la străinii aceștia, care trăiesc la mare depărtare de noi, de soarta celor care trăim în România. Am ajuns să gândesc acum că dacă nu dau celui de lângă mine, ajung să fiu sărac cu buzunarele pline cu bani și acru, având cămara plină de miere.

Dar din dar se face raiul spune zicala și eu zic cutie din cutie se schimbă realitatea unui copil sărman, în prag de Crăciun.

Vă mulțumesc tuturor celor care în toți acești ani ați fost părtași acestui minunat proiect. Vă mulțumesc tuturor celor care, printr-o cutie cu bunătăți, ați adus bucurie în inima unui copil și ați permis luminii și emoției să cuprindă România și românii aflați în afară țării.

Mergem mai departe …