Îmi face o deosebită plăcere să vă anunț că începe ShoeBox 2016, ca în fiecare an, din 1 decembrie 2016. Mă rog, din 2 decembrie pentru cele mai multe locații, având în vedere că pe întâi suntem liberi.
La fel ca și în anii trecuți, perioada de colectare cutii este 1-15 decembrie 2016, urmând ca între 16-24 decembrie acestea să fie distribuite către copii.
Așa cum știți, în urma discuțiilor avute cu ceilalți coordonatori de locații am decis ca începând cu anul 2015 să primim în cadrul proiectului ShoeBox – Cadoul din Cutia de Pantofi, doar cutii ce conțin lucruri noi, nefolosite și cu etichetă. Fără excepții. Anul acesta vom proceda la fel.
Dacă facem cadouri unui copil sărac nu văd de ce am merge cu lucruri murdare, stricate sau folosite.
În locațiile ShoeBox România din străinătate campaniile de colectare sunt în plină desfășurare, urmând ca toate cutiile care s-au adunat să fie trimise în țară sau să fie donate copiilor săraci din zonele unde sunt așezate aceste centre. Unele dintre cutii sunt deja pe drum spre România.
Așadar, concret, să fim operativi:
Pasul 1: de ce lucruri ai nevoie
- o cutie goală de pantofi (corpul și capacul)
- hârtie de împachetat cadouri. Găsești o mulțime de modele de Crăciun/Sărbători de Iarnă.
- foarfecă/cutter
- timp și/sau bani pentru a cumpăra lucrurile pe care vrei să le dăruiești unui copil de vârsta și genul ales de tine
- răbdare …
Pasul 2: ce punem în cutii
Se învelește frumos în hârtie cutia și capacul ei, fiecare separat, apoi se pune în cutie tot ceea ce ai pe suflet să cumperi pentru copil. Ai mai jos câteva sugestii:
- dulciuri (ex.ciocolată, biscuiți, napolitane), dar NU ceva perisabil (ex.banane, portocale, iaurt)
- articole școlare: caiete de scris, creioane colorate, un ghiozdan, un penar sau orice altceva
- jucării potrivite pentru vârsta și genul copilului
- produse de igienă personală: perie și pastă de dinți, săpun, șampon, gel de duș, absorbante (în fiecare an am observat că fetele aveau mare nevoie de așa ceva)
- o felicitare de Crăciun pe care să scrii câteva rânduri pentru copilul care va primi cutia de la tine (ești liber să pui datele tale de contact și să păstrați legătura în continuare, și după acest moment)
- articole de îmbrăcăminte: un fular, căciula, ciorapi groși, mănuși sau orice altceva de acest fel
- poate o lumânare parfumată care să le aminteasca și lor de mireasma Crăciunului, însă fără chibrituri; nu cumva să facă vreo ispravă copiii … Lumânarea nu trebuie să fie neaparat ceva “fancy”, ci una “folosibilă” (mulți dintre ei nu au nici măcar curent electric).
- orice alt cadou de care știți că s-ar bucura copiii voștri sau de care v-ați fi bucurat voi, dacă erați în locul lor
Acest video explică vizual ce ați citit mai sus:
Pasul 3: conţinutul cutiilor şi termenul limită
Puteți pune în cutie tot ce intră, ce vreți și ce credeți că îi trebuie unui copil de vârsta și genul pentru care aveți pe inimă să pregătiți o cutie.
Având în vedere experiențele din anii trecuți, dați-mi voie să vă fac câteva specificații:
- Campania se numește ShoeBox (cutie de pantofi) – deci vă rog să vă limitați la lucruri care pot intra într-o astfel de cutie. Nu aduceți pungi, saci, sacoșe, bibelouri, dulapuri, frigidere, televizoare sau cuptoare cu microunde. NU suntem asociație sau fundație și nu le putem primi legal în custodie. Dacă doriți să donați așa ceva, scrieti-ne un mail și vă punem în legătură cu partenerii noștri care pot primi și distribui legal, după nevoi, aceste produse.
- Dacă aveți aleasă o grupă de vârstă și genul copilului pentru care vă gândiți să faceți cutia, încercați să sortați produsele să poată fi folosite când sunt primite (mărimi corespunzătoare la hăinuțe etc).
- Nu puneți în cutii lucruri pe care nu v-ar plăcea nici vouă să le primiți. Toate lucrurile trebuie să fie noi. Fă un cadou așa cum ți-ar place să-l primești și tu, nu fă curățenie în casă pentru ca mai apoi să dai ce e “de aruncat”.
Vă rog să nu puneți alimente perisabile (ex.portocale, iaurt) sau care s-ar putea deteriora/desface în timpul manipulării (ex.compot de casă în borcan de sticlă).
Copiii sunt între 2-18 ani fete și băieți.
Nu lipiți capacele pe cutii, le vom lipi la momentul în care veniți cu ele, când vom lipi și etichetele speciale cu vârsta și genul copilului pentru care ați pregătit cutia/cutiile.
Termen limită colectare cutii: 15 Decembrie 2016.
Pasul 4: locaţiile de colectare
Pentru că numărul locațiilor și poziția acestora diferă de la an la an, le puteți vedea pe toate în pagina LOCAŢII, unde încerc să le păstrez actualizate.
Pentru cei care sunteți din alte localități în care nu avem încă centre de colectare și doriți să trimiteți cutii prin poștă/curier, vă rog să ne scrieți un email la contact@shoebox.ro și veți primi detaliile necesare.
Cum mai poţi ajuta?
Pentru cei care aveți bloguri, site-uri, vlog-uri sau orice formă de comunicare online, și doriți să promovați proiectul ShoeBox, vă rog să accesați pagina noastră de bannere, de unde le puteți prelua. Dacă aveți alte idei sau sugestii de promovare, le așteptăm cu drag.
Fii partener ShoeBox!
Vrem să lucrăm împreună și s-o facem organizat, de aceea avem nevoie de 3 tipuri de parteneri operaționali, pentru:
- Promovare și răspândire cât mai mare a mesajului campaniei: pe Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, bloguri (ești binevenit să scrii despre proiectul ShoeBox). Aici aici resure grafice (bannere) care se pot utiliza la nevoie.
- Identificare nevoi și locații unde să ducem cutii: dacă știi, în zona în care locuiești, copii aflați în nevoie (instituționalizați sau nu), te rog adresează-te unui coordonator din locația cea mai apropiată de tine să putem ajuta.
- Deschidere de noi locații: dacă în orașul tău încă nu există un centru de colectare ShoeBox și vrei să te implici, te aștept cu un email sau sună-mă la 0745900851.
Vă mulţumesc tuturor celor care sunteţi alaturi de noi şi în 2016!
Valentin Vesa
Cluj Napoca, 10 noiembrie 2016
Lasă un răspuns