Ştiu că deja v-ați obișnuit (veteranii campaniilor din anii trecuți) cu această postare, care să pornească „tăvălugul” ShoeBox în fiecare an. Îmi face deosebită plăcere să vă spun că începe ShoeBox 2015, ca în fiecare an, din 1 decembrie 2015.
Perioada de colectare cutii este 1-15 decembrie 2015, urmând ca între 16-24 decembrie acestea să fie distribuite către copii.
Participarea în centrele de colectare #ShoeBox2014 a fost impresionantă și din prisma organizatorilor care s-au ocupat de fiecare locație, cât și a numărului de voluntari care au venit pe lângă ei și au ajutat la colectare, sortare, inventariere liste beneficiari, distribuirea către voluntarii transportatori și raportarea finală. Astfel vorbim de un număr de peste 300 persoane implicate între 1-24 decembrie 2014, la care se adaugă angajații din 308 companii mici, mijlocii și mari din România, care au preferat să adune cutiile în interor, fără să fie centre de colectare cu acces public.
În urma discuțiilor avute cu ceilalți coordonatori de locații am decis ca începând cu anul 2015 să primim în cadrul proiectului ShoeBox – Cadoul din Cutia de Pantofi, doar cutii care conțin lucruri noi, nefolosite și cu etichetă. Fără excepții.
Dacă facem cadouri unui copil sărac nu văd de ce am merge cu lucruri murdare, stricate sau folosite. Pentru că văd că nu s-a înțeles ce înseamnă “lucrurile pot fi folosite, dacă sunt încă utilizabile (obiectele) și curate (hainele), respectiv ne-expirate (alimentele)” și ne-am trezit, an de an, cu tot felul de gunoaie, sunt nevoit să IMPUN această regulă.
Sunt sigur că cei dintre voi care ați participat deja cu lucruri noi, de calitate, înțelegând că un cadou trebuie să fie un cadou și nu altceva, nu veți avea nici o problemă cu această regulă.
În locațiile ShoeBox România din străinătate campaniile de colectare sunt în plină desfășurare, urmând ca toate cutiile care s-au adunat să fie trimise în țară sau să fie donate copiilor săraci din zonele unde sunt așezate aceste centre.
Pasul 1: ce lucruri sunt necesare
Ai nevoie de:
- o cutie goala de pantofi (corpul si capacul)
- hartie de impachetat cadouri. Gasesti o multime de modele de Craciun/Sarbatori de Iarna.
- foarfeca/cutter
- timp si/sau bani pentru a cumpara lucrurile pe care vrei sa le daruiesti unui copil de varsta si genul ales de tine
- rabdare …
Pasul 2: ce se pune în cutii
Se inveleste frumos in hirtie cutia si capacul ei, fiecare separat, apoi pui in cutie tot ce ai pe suflet sa cumperi. Ai mai jos cateva sugestii:
- dulciuri (ex.ciocolata, biscuiti, napolitane), dar NU ceva perisabil (ex.banane, portocale, iaurt)
- articole scolare: caiete de scris, creioane colorate, un ghiozdan, un penar sau orice altceva
- jucarii potrivite pentru varsta si sexul copilului
- produse de igiena personala: perie si pasta de dinti, sapun, sampon, gel de dus, absorbante (in fiecare an am observat ca fetele aveau mare nevoie de asa ceva)
- o felicitare de Craciun pe care sa scrii cateva rinduri pentru copilul care va primi cutia de la tine (esti liber sa pui datele tale de contact si sa pastrati legatura in continuare)
- articole de imbracaminte: un fular, caciula, ciorapi grosi, manusi sau orice altceva de acest fel
- poate o lumanare parfumata care sa le aminteasca si lor de mireasma Craciunului, insa fara chibrituri, nu cumva sa faca vreo isprava copiii … Lumanarea nu trebuie sa fie neaparat ceva “fancy”, ci una “folosibila” (multi dintre ei NU au nici macar curent electric).
- orice alt cadou de care stiti ca s-ar bucura copiii vostri sau de care v-ati fi bucurat voi daca erati in locul lor
Avem un video care cuprinde cam ce am zis mai sus.
Pasul 3: conţinutul cutiilor şi termenul limită
Puteți pune în cutie tot ce intră, ce vreți și ce credeți că îi trebuie unui copil de vârsta și sexul pentru care aveți pe inimă să cumpărați ceva.
Având în vedere experiențele din anii trecuți, dați-mi voie să vă fac câteva specificații:
- Campania se numește ShoeBox (cutie de pantofi) – deci vă rog să vă limitați la lucruri care pot intra într-o astfel de cutie. Nu aduceți pungi, saci, sacoșe, bibelouri, dulapuri, frigidere, televizoare sau cuptoare cu microunde. NU suntem asociație sau fundație și nu le putem primi legal în custodie. Dacă aveți așa ceva de dat, scrieti-ne un mail și vă punem în legătură cu partenerii noștri care pot primi și distribui legal și după nevoi și aceste produse.
- Dacă aveți aleasă o grupă de vârstă și genul copilului pentru care vă gândiți să faceți cutia, încercați să sortați produsele să poate fi folosite când sunt primite (mărimi corespunzătoare la hăinuțe etc).
- Acum ajung la o chestiune sensibilă: nu puneți în cutii lucruri pe care nu v-ar plăcea nici vouă să le primiți. Toate lucrurile trebuie să fie noi. Lucrurile care nu mai pot fi folosite au un loc pe care îl cunoaștem cu toții: se aruncă la gunoi. Fă un cadou așa cum ți-ar place să-l primești și tu, nu fă curățenie în casă pentru ca mai apoi să dai ce e “de aruncat”.
Vă rog să nu puneți alimente perisabile (ex.portocale, iaurt) sau care s-ar putea deteriora/desface în timpul manipulării (ex.compot de casă în borcan de sticlă).
Copiii sînt între 2-18 ani fete și băieți.
Nu lipiți capacele pe cutii, le vom lipi la momentul în care veniți cu ele, când vom lipi și etichetele speciale cu vârsta și sexul copilului pentru care ați pregătit cutia/cutiile.
Vă rog să vă completați numele și adresa de email pe tabelul care vi se va înmâna la fiecare locaţie, pentru că să vă putem mai apoi da de știre despre unde și la cine a ajuns cutia voastră.
Termen limită colectare cutii: 15 Decembrie 2015
Pasul 4: locaţiile de colectare şi cum poţi ajuta şi tu
Pentru că numărul locațiilor și poziția acestora diferă de la an la an, le puteți vedea pe toate în pagina LOCAŢII, unde încerc să le păstrez actualizate.
Pentru cei care sunteți din alte localități în care nu avem încă centre de colectare și doriți să trimiteți cutii prin poștă/curier, vă rog să folosiți aceste detalii la destinatar:
Valentin Vesa, Calea Florești 6/68, Cluj-Napoca, 400509, Cluj.
Mă puteți suna și la 0745900851.
Cum mai poţi ajuta?
Pentru cei care aveți bloguri, situri, forum-uri, ziare și reviste online, portaluri sau orice formă de venue online sau social media, și doriți să promovați proiectul ShoeBox, vă rog să accesați pagina noastră de bannere, de unde puteți prelua și afișa pe situri la voi banner-ele noastre.
Dacă ești blogger și vrei să te implici prin a scrie despre campanie, te rog s-o faci și să ne dai un mail să putem să cunoaştem reach-ul atins de proiect si anul acesta.
Fii partener ShoeBox!
Vrem să lucrăm împreună și s-o facem organizat, de aceea avem nevoie de 3 tipuri de parteneri operaționali, pentru:
- Promovare și răspândire cât mai mare a mesajului campaniei: pe Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, bloguri (ești binevenit să scrii despre proiectul ShoeBox). Aici aici resure grafice (bannere) care se pot utiliza la nevoie.
- Identificare nevoi și locații unde să ducem cutii: dacă știi, în zona în care locuiești, copii aflați în nevoie (instituționalizați sau nu), te rog adresează-te unui coordonator din locația cea mai apropiată de tine să putem ajuta.
- Deschidere de noi locații: dacă în orașul tău încă nu există un centru de colectare ShoeBox și vrei să te implici, te aștept cu un email sau sună-mă la 0745900851.
Vă mulţumesc tuturor care sunteţi alaturi de noi şi mulţumesc românilor care învaţă, an de an, să împartă din ce au cu cei nevoiaşi!
Lasă un răspuns